Jam? Ja, lekker!

Zoals elk jaar wil ik ook deze zomer jam maken. Jam maken vind ik heel leuk: de geuren in huis, de verrassende combinaties die je kunt maken en de schittering van al die kleuren in het glas als de zon er doorheen schijnt. Dat vind ik echt genieten.

We hebben een pruimenboom en een druivenstruik in de tuin en ook de markt belooft elk jaar een goede oogst. Mijn probleem is dan ook niet het fruit, maar de potjes om al dat lekkers in te bewaren. In het verleden heb ik wel jam ingevroren, maar dat vind ik toch minder lekker.

Vorig jaar zijn Bob en ik op een (kleine) jam-en-inmaak-ruil- en verkoopbeurs in de Schellerhoeve geweest en dit jaar willen we daar zelf ook gaan staan met allerlei verschillende jammetjes. We willen vooral delen: mensen laten proeven van onze maaksels, recepten delen en onze jams ruilen tegen nieuwe smaken.

Mmmm, ik heb er nu al zin in. Maar het potjes-probleem wordt daar alleen maar groter door…….

Dus heb ik een advertentie voor potjes op Lets Zwolle gezet en binnen een week kreeg ik twee reacties. Gerrie heeft potjes én nodigde me uit om samen met haar vlierbloesemgelei en –siroop te maken. Ik ben heel benieuwd naar de smaak daarvan.

Met Marijke heb ik achttien lege potjes geruild tegen twee volle. Haar pruimenboom is dusdanig gekortwiekt dat zij dit jaar geen oogst verwacht. Ik heb haar uitgenodigd om samen pruimenjam te maken als ons fruit rijp is.

Op deze manier wordt jam maken nóg leuker.

Groetjes, Wanja.