Wat is LETS Zwolle

Wat is een LETS-ruilkring?

LETS is een afkorting voor Local Exchange Trading system, een ruilkring. Dit vraagt misschien nog een stukje uitleg. Een LETS ruilkring bestaat uit een groep mensen die met elkaar handelt door middel van punten. De punten van LETS-Zwolle heten duiten. Deze duiten zijn heel goed te vergelijken met euro’s.

Bijvoorbeeld: Peter laat je hond uit voor 10 duiten en jij verdient je duiten weer door voor Sanne een taart te bakken en Sanne verdient weer haar duiten door gordijnen voor Joost te maken.
LETS Zwolle is een vereniging waar je lid van kan worden. Er wordt een minimale contributie gevraagd. Dit is om de kosten te dekken die we als vereniging maken. Verder komt er geen geld aan te pas en zijn alle transacties met gesloten beurs.

De insteek van het LETS systeem is om de deelnemers te laten handelen met elkaar, uitgaande van datgene wat je kunt en wilt. Gebruik maken van elkaars talent. Op deze manier houden we de economie gaande zonder dat er bij elke transactie geld aan te pas moet komen. Een ideaal systeem voor Zwolle en alle Zwollenaren.

Ieder LETS heeft een vijftal uitgangspunten:

  • Van, voor en door de mensen. Het overstijgt huidkleur, leeftijd, sekse, opleiding, enz.
  • Duurzaam leven
  • Tegengaan van sociale tweedeling
  • Verborgen talenten ontplooien; doen waar je goed in bent. (Weer) In je eigen kracht staan!
  • Sociale contacten uitbreiden.